Водеща новина от Политика

В капана на вируса

Представете си как територия от 186 000 кв. км и население 58 млн., или почти колкото това на Италия, се поставя под карантина. Именно това правят китайските власти в централната провинция Хубей след 20 януари, когато се разбра, че там е епицентърът на заразата от новия и непознат досега коронавирус 2019-nCoV.

11-милионната столица на провинцията Ухан бе буквално отрязана от останалия Китай след спиране на полетите, влаковете и блокада на основните пътни артерии. Но мярката бе предприета едва в навечерието на Лунната Нова година на 24 януари, когато според кмета на града близо 5 милиона негови жители вече са го били напуснали, за да празнуват с роднини и приятели другаде в Китай или в чужбина. Този едноседмичен период е известен като най-голямото преселение в съвременната история на народите, защото около 400 милиона китайци тръгват на път, а 7 милиона, както сочат данните за 2019 г., поемат към други страни.

Към редакционното приключване на броя близо 53 млн. жители на Хубей бяха поставени под карантина. Много празненства бяха отменени, включително в парковете, които са традиционно място за събиране, а "Дисниленд" в Шанхай и Хонконг бяха затворени. Националният празник бе удължен с 3 дни до 2 февруари; Пекин и Шанхай въведоха 14-дневен период на наблюдение на пътници, пристигащи от Хубей; властите в цялата страна отмениха началото на пролетния семестър, без да посочат нова дата за възобновяване на занятията; китайските железници прекратиха пътуванията по стотици линии в цялата страна. 22-годишният студент Гуо, който се е върнал в Ухан за празниците, съобщи на Ройтерс, че се примирява с ограниченията да остане в града, но след празниците иска да се върне в Шанхай, за да продължи образованието си. "Намирам за приемливо да остана у дома, но най-много се притеснявам дали ще мога да се върна на лекции", заяви студентът, един от милионите, попаднали в капана на заболяването.

Пекин съобщи за новия вирус на Световната здравна организация (СЗО) още при появата му на 31 януари, описвайки го като ново заболяване, чиято способност да мутира е неизвестна.

Правителството закъсня да уведоми населението и международните институции, че вирусът се предава от човек на човек. Една от причините е, че инкубационният му период е около 10 дни, през който не се проявяват симптоми на заболяването. Но тогава той вече може да бъде предаден на други хора, което по същество го отличава от Ebola или SARS – тежкия остър респираторен синдром (ТОРС), посочи на пресконференция шефът на Държавния комитет по здравеопазването на Китай Ма Сяовей. "Вирусът се предаваше на хора от дивата природа и започна да се адаптира към съществуването в човешкото тяло, след което премина към етапа, когато започна да се предава от човек на човек. Изглежда, че тази негова способност се е увеличила. Експертите смятат, че епидемията е преминала в сравнително сериозен и сложен стадий", каза той.

"Всичко на 4 крака, което не е маса или стол, се яде"
Коронавирусите дължат наименованието си на своята форма – кръгла, с ореол от протеини, която ги оприличава на Слънчевата корона. Новият вид причинява сериозна дихателна инфекция, съпроводена със суха кашлица, за която все още няма разработено лечение или ваксина, макар че над 60 души са излезли от болница, след като са се възстановили – най-вече поради ранното откриване на заболяването. Жертвите на вируса засега са над 100, а потвърдените заболявания – над 4100. Повечето смъртни случаи досега са били в Хубей, най-вече възрастни хора или такива с вече открити дихателни проблеми. А 41 от тях са посещавали или купували храна от нелегален пазар за диви животни в Ухан, който вече е затворен.

Китайците са известни със страстта си към екзотични ястия, които са по джоба на по-заможните от тях. В страната и най-вече в южната провинция Гуандун срещу Хонконг е популярна поговорката, че "всичко, което е на 4 крака и не е маса или стол, става за ядене". В провинциалната столица Гуанчжоу може да се поръча супа от прилеп, паниран мозък на току-що умъртвена малка маймунка, приготвен с вряло олио веднага след трепанацията на черепа, месо от змия, най-вече водна, която се изважда от аквариум с щипци и с няколко сръчни движения се одира и сготвя пред клиента, както и други "специалитети", които са трудно смилаеми за европейското въображение. Тези кулинарни пристрастия изиграха лоша шега на китайците през 2002 – 2003 г., когато избухна епидемията от ТОРС. От нея се разболяха над 8000 души и близо 800 починаха, не само в Китай. Причината бе консумация в Гуанчжоу на месо от диво животно – подобната на котка маскирана палмова циветка. Източникът на новия коронавирус от Ухан не е установен със сигурност, но се предполага, че също е диво животно, най-вероятно прилеп. Чуждестранните медии с право се запитаха защо Пекин не си е научил урока и не е забранил още преди 17 г. продажбата на диви животни на откритите пазари, където санитарният контрол е неприложим.

Извън Китай броят на регистрираните заболявания към 28 януари беше близо 50, без нито един смъртен случай – 8 в Тайланд, по 5 в САЩ, Австралия, Сингапур и Тайван, по 4 в Малайзия, Южна Корея и Япония, 3 във Франция, 2 във Виетнам и по 1 в Непал, Канада, Камбоджа, Шри Ланка и Германия. Може би това бе причината засега СЗО да се въздържи да обяви извънредно положение в световен мащаб – което би било 6-о за последното десетилетие. Но при стряскащата бързина на разпространение само за 24 часа към 28 януари – от 80 на 106 жертви и почти двойно увеличение на регистрираните случаи до 4500, това забавяне може да е фатално. На следващия ден броят на заболелите вече бе над 6000.

Икономически последици
Като се има предвид, че заразата поне към края на януари бе разпространена предимно в Китай, може да се предположи, че последиците за световната икономика няма да са големи. Единственият прецедент за сравнение на загубите е ТОРС, който според изследване, цитирано от Би Би Си, е нанесъл щети на глобалната икономика за $40 млрд. Дженифър Маккоун от лондонската консултантска фирма Capital Economics изчислява, че през второто тримесечие на 2003 г. глобалният икономически ръст би бил с 1% по-висок, ако не бяха вредите от ТОРС.

Колкото до загубите на азиатския гигант от уханския вирус, със сигурност туризмът ще пострада най-много, следван от транспорта. Затова пък редица листнати на Шанхайската фондова борса компании, най-вече в биотехнологиите, фармацевтиката, производителите на санитарни маски за лицето и по принцип предпазни облекла, ще увеличат оборота си. Въпреки засилените предохранителни мерки в Китай фондовите пазари в Хонконг и Шанхай реагираха със спад около 1,5%, а китайският юан падна до 2-седмично дъно в началото на ваканцията за Лунната Нова година.

Главният научен мениджър в Johnson & Johnson Пол Стофелс посочи пред Би Би Си, че екипът му е приключил вече "базовата дейност" по създаването на ваксина срещу уханския вирус, която обаче ще е на пазара след около година.

Дотогава статистиката ще отбелязва нови мрачни рекорди.


Текстът е публикуван в брой 4/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.


Повече новини прочетете в

Новини от Политика

quot;Демократична Българияquot; иска оставката на Стоян Мавродиев и ми...

Оставка на борда на Българската банка за развитие и на отговорните министри заради „корупционна операция“ за 75 млн. лв. поиска...

Япония дарява на България лекарство което дава ефект при пациенти с ко...

Япония планира да даде безплатно на 20 страни, сред които и България, противогрипното лекарство Авиган (Avigan), известно още като Фавипирав...

Уебинар търси отговори на трудните въпроси за последиците от пандемият...

Как ще изглежда света след края на глобалната криза с разпространението на Covid-19? Какви са предизвикателствата и перспективите през малки...

Airbnb набра $1 млрд. в брой

Airbnb е набрала $1 милиард долара ново финансиране, за да може да компенсира вредите от пандемията от коронавирус, разчитайки на повече пар...

Colliers: Близо половината наематели в моловете са спрели да плащат на...

48% от наемателите в молове и ритейл паркове са преустановили плащането на наеми, режийни разходи и на контрагенти. 51% са пуснали служители...

Paysafe направи платформата Skrill безплатна за малки и средни предпри...

Skrill, водеща платформа за специализирани плащания на Paysafe, предлага своя портфейл и услугата Quick Checkout безплатно за малк...

Радев: Дарението има смисъл когато е навреме и далеч от камерите

Президентът Румен Радев също се включи в разразилата се дискусия относно заплатите на хората от властта. След като вчера депутатите дълго сп...

Как пандемията ще се отрази на търговската сделка между Великобритания...

Великобритания окончателно напусна Европейския съюз на 31 януари, но е в преходен период и има краен срок до края на 2020 г., за да приеме с...