Водеща новина от Политика

Световната банка: Коронавирусът ще предизвика голяма глобална рецесия

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас заяви, че бързо разпространяващата се пандемията от Covid-19 ще предизвика "голяма глобална рецесия", която ще засегне най-силно най-бедните и уязвими държави.

"Ние възнамеряваме да реагираме енергично и масирано с програми за подкрепа, особено за бедните страни", заяви Малпас в своя блог в онлайн социалната мрежа LinkedIn, цитиран от Ройтерс.

Той повтори, че по-рано тази седмица Съветът на изпълнителните директори на Световната банка е одобрил първите стъпки в плана за предоставяне на спешна помощ в размер до 160 млрд. долара през следващите 15 месеца, за да се помогне на страните да се справят с въздействието на глобалната пандемия от коронавирус.

Първият набор от бързи кризисни проекти на СБ включва първоначално 1,9 млрд. долара, които ще бъдат насочени към 25 държави, а в последствие и финансова помощ към други 40 държави.

Програмата на Световната банка за общо 160 млрд. долара включва приблизително 14 млрд. долара за погасяване на дългове на 76 бедни държави към други правителства. Съвместно с Международния валутен фонд, Световната банка поиска от богатите държави да прекратят временно погасяването на дълговете на бедните държави към тях.

В публикацията си Малпас заяви, че подобно дългово облекчение може да започне на 1 май и да продължи до юни 2021 г., осигурявайки по този начин допълнителна ликвидност за най-бедните страни, за да могат те да се борят с болестта.

"Това ще осигури ново финансиране на най-бедните страни за задоволяване на нуждите им от здравеопазване и много от други нужди", каза той и добави, че изглежда има желание сред страните от Г-20 за подобно дългово облекчение, но всяка страна ще трябва да договаря това индивидуално.

Той смята, че по време на периода на спиране на обслужването на тези задължения, Световната банка и МВФ биха могли да оценят устойчивостта на дълга на бедните държави и възможната необходимост от редуциране на тези задължения от страна на техните официални и търговски кредитори.

Банката също така работи за преразпределяне на 1,7 млрд. долара от съществуващо финансиране, включително използването на спешна кредитна линия.

Освен това Международната финансова корпорация на Световната банка предоставя 8 млрд. долара финансиране, "за да помогне на частните компании, засегнати от пандемията, и за запазване на работните места".

Световната банка помага на страните да купуват медицински консумативи, да обучават персонал, да създават лаборатории, изолационни и лечебни центрове, както и да подпомага най-уязвимите домакинства.

Подобен призив за дългови облекчения за най-бедните държави отправи в петък и управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.


Повече новини прочетете в

Новини от Политика

quot;Демократична Българияquot; иска оставката на Стоян Мавродиев и ми...

Оставка на борда на Българската банка за развитие и на отговорните министри заради „корупционна операция“ за 75 млн. лв. поиска...

Япония дарява на България лекарство което дава ефект при пациенти с ко...

Япония планира да даде безплатно на 20 страни, сред които и България, противогрипното лекарство Авиган (Avigan), известно още като Фавипирав...

Уебинар търси отговори на трудните въпроси за последиците от пандемият...

Как ще изглежда света след края на глобалната криза с разпространението на Covid-19? Какви са предизвикателствата и перспективите през малки...

Airbnb набра $1 млрд. в брой

Airbnb е набрала $1 милиард долара ново финансиране, за да може да компенсира вредите от пандемията от коронавирус, разчитайки на повече пар...

Colliers: Близо половината наематели в моловете са спрели да плащат на...

48% от наемателите в молове и ритейл паркове са преустановили плащането на наеми, режийни разходи и на контрагенти. 51% са пуснали служители...

Paysafe направи платформата Skrill безплатна за малки и средни предпри...

Skrill, водеща платформа за специализирани плащания на Paysafe, предлага своя портфейл и услугата Quick Checkout безплатно за малк...

Радев: Дарението има смисъл когато е навреме и далеч от камерите

Президентът Румен Радев също се включи в разразилата се дискусия относно заплатите на хората от властта. След като вчера депутатите дълго сп...

Как пандемията ще се отрази на търговската сделка между Великобритания...

Великобритания окончателно напусна Европейския съюз на 31 януари, но е в преходен период и има краен срок до края на 2020 г., за да приеме с...