Водеща новина от Мода

Шест заблуди за антиоксидантите

Широко разпространеното мнение за антиоксидантите е, че удължават живота, изглаждат бръчките и едва ли не лекуват. Това се дължи на факта, че те наистина са популярна съставка в кремовете за лице и в много хранителни добавки.
Кислородът е силен окислител, химичните реакции с неговото участие са източник на енергия за всички биологични процеси в организма. Страничен ефект на тези реакции са оксидантите – свободните радикали, на които не достига един електрон. По химичните закони те се опитват да си набавят електрон, откъдето могат: ДНК, мазнини, белтъчини, ферменти, които, загубили своя електрон, също влизат във вредни за здравето химични връзки. Така постепенно клетката губи жизнените си функции и започва да се руши. За да не се случи това, свободните радикали трябва навреме да се открият и обезвредят. Именно за това служат антиоксидантите.
Ако свободните радикали по някаква причина станат твърде много и антиоксидантите не могат да се справят с тях, започват и здравословните проблеми. Скоростта на производство на свободни радикали в тялото нараства например при преяждане, когато организмът е принуден да преработва много повече хранителни вещества, отколкото са му необходими.
Антиоксидантите са различни. Ендогенните се изработват в самия организъм (например женските полови органи, коензим Q, ферменти на каталаза и т.н.). Екзогенните постъпват с храната – витамин С, селен, флавоноиди и др.

Това са фактите, а ето и някои от най-разпространените митове:

ПЪРВИ МИТ – Антиоксидантите в храната не са достатъчно
Ако се храните нездравословно, предимно с полуготови храни, съдържащи консерванти, антиоксидантите в диетата ви наистина са недостатъчно. Но ако в менюто ви присъстват пресни плодове и зеленчуци, ядки, чаша червено вино, няма за какво да се притеснявате. В растенията има много антиоксиданти – най-много са те в боровинките, гроздето (и неговите семена), гинко билобата, листата на чаеното дърво.

ВТОРИ МИТ – Хранителните добавки са единственият начин да си набавим необходимите антиоксиданти
Човешкият организъм има собствена система за борба с излишното количество свободни радикали. За съжаление тя отслабва под въздействието на замърсената околна среда, пушенето, пряката слънчева светлина и други негативни фактори. Плодовете, зеленчуците и червеното вино са най-известните източници на антиоксиданти, но всъщност те значително отстъпват по своята "антиоксидантна сила" на обикновения чай, в който се съдържат много флавоноиди (вид антиоксиданти) - средно в 1 чаша (235 мл) чай има 150-300 мг флавоноиди.

ТРЕТИ МИТ – Дори само един антиоксидант е достатъчен
Антиоксидантите имат максимален ефект, когато действат по двойки или на групи. След като отдаде своя електрон на свободния радикал, самият антиоксидант се окислява. Той вече не е активен и за да се върне в „работното” си състояние, трябва да се възстановява. Глутатионът възстановява витамин С, а витамин С възстановява витамин Е, т.е. налице е своеобразна верижна реакция. Ако например в крема за лице се съдържа само един антиоксидант, всъщност той няма да окаже никакво полезно въздействие върху кожата, а ще може да се справи само със защитата на самия крем от окисляване.

ЧЕТВЪРТИ МИТ – Колкото повече антиоксиданти има в козметиката, толкова по-добре
В дневния крем, който не прониква по-дълбоко от роговия слой на кожата, антиоксидантите няма да попречат, а ще я предпазят от агресивното въздействие на околната среда. В подхранващите препарати антиоксидантите ще помогнат само в случаите, когато естествената защита е нарушена, например след загар или при възпалена кожа.

ПЕТИ МИТ – Антиоксидантите подмладяват
Подмладяващото действие на антиоксидантите не е научно доказано, но затова пък е известно, че те премахват възпаленията, създават бариера пред ултравиолетовите лъчи и способстват за зарастването на раните. Слънцезащитните средства, кремът за след бръснене и кремът, който се нанася върху кожата след химически пилинг, са идеално приложение на антиоксидантите.

ШЕСТИ МИТ – Няма разлика между синтезираните и натуралните антиоксиданти
Съчетанието от натурални антиоксиданти защитава от свободните радикали по-добре, отколкото най-идеалният синтетичен състав. Производителите на козметика все още не са в състояние да определят оптималните концентрации на различните антиоксиданти "в една доза" и да ги накарат да работят не поотделно, а съвместно. Въпреки че науката в това отношение се развива бързо, и до днес най-добрите антиоксиданти остават екстрактите и натуралните масла.


Повече новини прочетете в http://modamagazine.bg

Новини от Мода

София участва във филмовия ден на младите зрители

Европейската филмова академия и Международният филмов фестивал София Филм Фест отправят покана към младите зрители, които за поредна година...

Представете си...

Ден 10, съботаЗдравейте,Ден 10 на София Филм Фест обикновено е най-натовареният. Това е вторият ден на София Мийтингс,в който се п...

Alexander McQueen с проект, който насърчава креативността

Британската модна къща Alexander McQueen стартира нов проект „McQueen Creators“ за вдъхновяване на креативността във време, в ко...

Красотата на сините очи

Синьо, красота, изящество. Насладете се на идеи за грим, които подчертават красотата на сините очи. С тях няма да останете незабелязани, г...

Какво ще се случи със сватбите по време на пандемията

Със събирания, по-големи от двама души, забранени почти по целия свят, сватбите и церемониите заеха едно от най-задните места в листа ни със...

Как да си направим афро къдрици

Винаги сте се чудели как бихте изглеждали ако бяхте с къдрава коса? Е, време да е разберете.За да си направите афро къдрици в домашни услови...