Водеща новина от Спорт

Найден Найденов: КПС Варна гони три титли във водната топка

 

Найден Найденов е главен треньор в КПС Варна. Работи с ватерполисти от различни възрастови групи. Играещ треньор е и на мъжкия състав, който беше сформиран едва преди година, а вече е във финалите на държавното първенство по водна топка. Категоричен е, че това е спортът за него. Същата отдаденост изисква и от своите състезатели. Срещаме се след лагер-сбора на националния отбор до 15 години, който се проведе на басейн „Приморски“ във Варна. Найден е един от двамата селекционери на тима, който ще участва в европейско първенство през юли.

 

- Г-н Найденов, с колко деца работи вашият клуб?

- Имаме над 100 деца общо - картотекирани и записани за начално обучение. Трима треньори сме в клуба.

Имаме от най-малката възраст – 11- годишни, до мъжки състав във водната топка, а също така жени и девойки.

 

https://www.youtube.com/watch?v=-SVmkenJD64

 

- Има ли достатъчно интерес сред децата към вашия спорт?

- Да, има много голям интерес, особено лятото, като започне да функционира малкият басейн, има непрекъснато групи.

 

- Как подбирате децата, с които да работите, и какви са всъщност качествата, които определят успеха във водната топка?


- Всеки треньор сам за себе си избира какви качества трябва да притежава едно дете, с което ще работи – дали ще е повратливо, дали ще е бързо, дали ще е отскокливо, дали ще е ръстово… Всеки треньор индивидуално си прави своя подбор.

 


- Вие лично как ги подбирате, какво търсите в тях?


- Най-вече да са сериозни и да искат да посещават басейна редовно. В днешно време това е трудност, с която предполагам, че се сблъскват всички мои колеги, да привлечем децата да тренират, не просто да идват на басейна любителски от време на време.

 


- Много се говори точно за това как да се насърчат децата да тренират, не само водна топка, а и другите видове спорт. Какво според Вас трябва да се направи реално в тази посока?


- Много неща може да се направят. Не смятам, че аз съм човекът, който трябва да коментира темата, има хора над нас, които правят политиките в областта на спорта, и те трябва да кажат какво да се направи. Според мен трябва да започнат да тренират още от много малки, независимо дали ще станат спортисти, или не, по-важното е, че ще им се отрази добре от здравословна гледна точка.

 


- Каква е всъщност оптималната възраст, на която е добре да се започне с тренировките по водна топка?


- При нас ги вземаме от шестгодишни.

 


- Кога и защо се насочихте към този спорт?


- Аз започнах осемгодишен. Запалих се покрай мой приятел, който тренираше по басейните. Веднъж го попитах може ли да отида с него да опитам, взе ме със себе си и така започнах.

 

- Имал ли сте колебание дали да продължите с водната топка, или да се насочите към някой по-популярен и съответно по-комерсиален спорт?

- Да, аз тренирах два спорта успоредно и в тийнейджърска възраст, когато бях на 15-16 години, доста се колебаех с кой да продължа, но точно по това време влязох в националния отбор по водна топка и това беше моментът, в който тотално се отдадох на този спорт, който обичам и до днес.

 


- Какво означава за Вас, че сте бил част от националния отбор като състезател, сега сте и селекционер при 15-годишните?


- За мен означава много… Аз се гордея с това, което правя. Нашият клуб се опитва да вдигне нивото в българската водна топка. Предстоят ни европейски квалификации в Грузия с 15-годишните и след това европейско първенство юли месец в Бургас. Много ще е трудно, изоставаме доста от световната сцена, но се надявам да наваксаме, тази година особено се вижда, че нещата вървят в много по-добра посока.

Българската федерация по водна топка ни осигури консултант от Испания, казва се Ивайло Пачалиев – много добър специалист, на много неща ни научи – мен и другия треньор Ангел Бенински, на децата също доста неща показа, защото едно е да знаеш упражненията, друго е да ти покажат от първа ръка каква е техниката на изпълнение на тези упражнения.

Това е нещо, което тук, в България, нямаше откъде да вземем.

 

- В какво изоставаме най-вече от водещите сили във водната топка?


- Много дълга тема… Изоставаме в организацията на първо място. Спортистите ни имат доста да наваксват и в подготовката с краката, надявам се това да се промени с времето, то не става за един ден. Мисленето на родителите също се надявам да се промени, защото те са първите, които водят детето на басейна. Масова практика в днешно време е малко ако му стане трудно на детето или студено, родителите започват да звънят по телефона и да казват, че няма да дойде на тренировка.  Доста са променени нещата от преди.

 

- С какво са по-различни днешните деца от предишните поколения?


- Децата не бих казал, че са различни, по-скоро мисленето е различно. Ако искат да спортуват нещо и наистина да станат добри, те всеки ден трябва да посещават тренировки, организмът свиква с темпото и натоварването и за него не е проблем.

Не може два месеца да тренира, два месеца да пропуска и след това всички да се чудят защо стои на едно място и не се развива.

 

- В началото на февруари на басейн „Приморски“ се проведе и лагер на националния отбор до 15 години. Трудно ли направихте първоначалната селекция и имате ли визия кои от състезателите ще влязат в отбора за предстоящите европейски квалификации в Грузия?


- Лагерът протече много добре. Да си призная, не очаквах такава амбиция от страна на децата, за първи път виждам всичките да са на линия, готови за тренировка, подходиха с желание към всяко едно упражнение. 

 

- Колко варненски състезатели има в отбора?


- Все още не мога да кажа колко ще бъдат в основния състав, защото това беше лагер на разширения състав, бяха 25 деца, от които ще останат 15. Тези 25 деца бяха определени по нормативи и бяха включени деца от всички градове, в които се развива водна топка. Бяха подбрани 25-те деца с най-добри резултати, а са наблюдавани и в мачовете, няма как само на лист хартия да се прави подбор. От тях ще останат 15 деца, които ще пътуват за Грузия.

 

- Кои са всъщност водещите школи по водна топка в страната, къде се развива този спорт?


- Във Варна и Бургас, във Враца и София, в Кърджали. Надяваме се да започне да се развива и на други места. Пловдив е голям град, там задължително трябва да има водна топка, Плевен, Стара Загора също, Сандански… Добре е да се развива на много места, за да има добра конкуренция между отборите, тогава ще има и силен национален отбор, иначе няма как да се получи.

 

- Какви са амбициите за предстоящата европейска квалификация в Тбилиси и кои са съперниците, които ще срещнем там?


- Съперниците, които ще срещнем, са Сърбия, която е водеща сила в света, Грузия – като домакин, Азербайджан и Литва. Преди това ще се включим в още един турнир в Грузия, на който ще има и украински представители. Тогава ще видим какво е нивото на отборите, в момента нямаме представа, тъй като за първи път в историята се организира европейско първенство по водна топка за 15-годишни. Не можем да проучим отборите предварително. Моята амбиция е да станем първи, дали ще се получи – ще видим.

 

- За Вас лично задачата на треньора или на играчите е по-отговорна при такива важни състезания?


- И двете не са за омаловажаване. Може един отбор да притежава перфектни състезатели и ако треньорът сгреши тактиката, тимът да загуби, и обратно, може състезателите да са много слаби, но с правилна тактика да се спечели мача.

 


- Доволен ли сте от представянето на КПС Варна, в българското първенство и какви цели си поставяте за тази година?


- Изключително съм доволен. Клубът се разви много добре в последните три години. Ние сме шампиони при 17-годишните две години подред, при 15-годишните също сме шампиони, при 19- годишните сме вицешампиони, тази година ще гоним титлата. Мъжки отбор направихме тази година, който засега върви доста добре. Имаме също така отбори от 11-годишни и от 13-годишни състезатели.

Общо взето клубът върви напред, защото има добра организация, осигурена от нашия председател Стоян Малкочев, той успя да приложи доста нови неща и смятам, че това си казва думата. Когато се работи правилно и има правила, които се спазват, нещата се случват!

 

 

 


- Все още сме в началото на годината. Какво си пожелавате – за вас, за клуба и за националния отбор?


- На първо място си пожелавам националният отбор да направи едно страхотно представяне на европейското първенство, не искам да бъда скромен. Това е най-важното нещо, за което всички клубове работят – да дават състезатели на националния отбор, това е лицето на нашата нация в този спорт. На клубно ниво тази година имаме шанс да станем шампиони в три възрасти – дай Боже, да станем. За мъжкия отбор си пожелавам достойно представяне на финала, а за малките – да идват на тренировки и да продължават да се развиват…

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Повече новини прочетете в

Новини от Спорт

МОК обяви новите дати за квалификациите за Токио 2021

Международният олимпийски комитет оповести обновените срокове за приключване на квалификационния период за спортистите на Олимпийските игра...

Халеп зарадва феновете си с добра новина

Симона Халеп е възстановена от контузията на петата, която получи през февруари и вече не изпитва никаква болка. На 22 февруари румънката сп...

Вкъщи с българските тенис звезди - Антъни Генов

Един от най-талантливите родни тенисисти Антъни Генов също се включи в кампанията на Българска федерация по тенис „Вкъщи с българските...

Григор Димитров се вманиачи на тема хигиена

Григор Димитров започна да води блог на официалния сайт на АТР. В него той разказа за живота си по време на пандемията от коронавирус в Кали...

Григор Димитров е в отлична физическа форма (видео)

Григор Димитров продължава да поддържа мускулатурата си в кондиция по време на пандемията от коронавирус, която засегна целия свят. Най-добр...

ITF и правителството на Унгария мислят за нови дати за Фед къп

Международната федерация по тенис (ITF) обсъжда с правителството на Унгария възможните нови дати за провеждането на финалите на "Фед къп", к...

Стоичков успокои: Многото мина, малкото остава!

Христо Стоичков и Феликс Фернандес, мексикански бивш вратар, си побъбриха снощи в директен онлайн чат по Инстаграм, отворен за въпроси и ком...

Георги Иванов лекува травми в пандемията

Рекордьорът на България в тласкането на гюле Героги Иванов намери полза от коронавирус изолацията. 35-годишният ветеран ще лекува стара трав...