Водеща новина от Спорт

Любомир Тодоров: Федерер и трева в едно изречение винаги прави швейцареца фаворит

В навечерието на третия за сезона турнир от Големия шлем – Уимбълдън, от Tennis24.bg се свързахме с колегата от Националното радио Любомир Тодоров, който беше любезен да сподели очакванията си за битките на тревните кортове в английската столица.

-    Здравей, Любо. В навечерието сме на Уимбълдън, но все пак да те питам нещо и за отминалия наскоро Ролан Гарос. 12-ата титла на Надал едва ли те е изненадала, но как ще коментираш триумфа  а Ашли Барти?
-    Здравей, Станко! Да, Надал не беше много убедителен на клея този сезон, но показа, че когато се стигне до мачове в Париж във формат 3 от 5 сета е ненадминат. Титлата на Барти определено беше изненадваща, но такива бяха и други две от полуфиналистките – тийнейджърките Анисимова и Вондроушова. Така че най-високо поставената в топ 4 Ашли може би заслужено спечели трофея.

-    Жребият за Уимбълдън е факт. На хартия пътят на Новак Джокович сякаш изглежда най-лек. Съгласен ли си с мен и как ще коментираш самия жребий?
-    Да, шампионът не би трябвало да има проблеми в началото. Ноле започва в понеделник срещу Филип Колшрайбер. В четвърти кръг може да се изправи срещу Григор Димитров, но е рано да се говори.
Надал изглежда в доста трудна позиция, но ако преодолее Сугита и евентуално „оръдията“ Кириос и после Шаповалов, би имал големи шансове да стигне много напред. Все пак Рафа миналата година стигна полуфинал на „Олд Инглънд клъб“, но не е играл финал на Уимбълдън от 2011-а.
Федерер и трева в едно изречение винаги прави швейцареца фаворит. Но на осемкратния шампион ще му бъде дяволски трудно да играе на 12-ия си финал в Лондон. Сезонът на трева е най-кратък и в него могат да стигнат до славата тенисисти, които на други настилки нямат шанс срещу голямото трио на върха. Въпрос на ден, отличен начален удар и елементът на изненадата. Но от първия си трофей през 2003 година Маестрото само веднъж е отпадал преди четвъртфиналите и мисля, че ще спази традицията.

- На Ролан Гарос за първи път от доста години до полуфиналите стигнаха първите четирима в схемата. Очакваш ли подобно нещо да се случи и на Уимбълдън?
-Не, Доминик Тийм няма как да го направи, а и Надал не е много сигурен за финалната четворка.

- Много се изговори за схемата при мъжете и фактът, че Федерер е преди Надал, въпреки, че е зад него в ранглистата. Одобряваш ли различията при оформянето на схемата при мъжете на Уимбълдън или не. Какво е твоето мнение по темата.
- Да, не е справедливо, защото иначе каква е ролята на класацията на АТР, както логично попита Рафа. Но щом регламентът не го забранява…Така че чак такава драма – не виждам. Вторият Рафа пак би могъл да бъде в половината на третия Роджър, както е и сега.

- Жребият на Григор Димитров. Първо Муте, после евентуално Оже-Алиасим. Докъде виждаш Григор Димитров в турнира?
- Димитров би било добре да запише победа утре срещу французина. С канадския тийнейджър Оже-Алиасим вече играха и младежът впечатли с начален удар и хъс, но показа и че все още е доста „зелен“ и във формата на турнирите от Шлема и би му било трудно срещу българина. Стига Григор да е гладен за успехи, нещо, които не виждам у него напоследък. Прогнозата ми е, че максимумът за него би бил осминафинал срещу Джокович. Което няма да е малко и би било второто му най-добро класиране на Уимбълдън след полуфинала през 2014-а.

-    При дамите след края на хегемонията на Серина Уилямс е пълна мистерия. Коя (кои) според теб са тенисистките, които имат най-голям шанс за трофея в Лондон?
-    При жените може Кербер да защити титлата си, но това ми се вижда трудно. Чехкините Плишкова и Квитова също са с реални шансове. Не са за пренебрегване и възможностите на двете последни водачки в ранглистата – Осака и Барти. Очаквам добро представяне и от украинката Даяна Ястремска.


Повече новини прочетете в

Новини от Спорт

МОК обяви новите дати за квалификациите за Токио 2021

Международният олимпийски комитет оповести обновените срокове за приключване на квалификационния период за спортистите на Олимпийските игра...

Халеп зарадва феновете си с добра новина

Симона Халеп е възстановена от контузията на петата, която получи през февруари и вече не изпитва никаква болка. На 22 февруари румънката сп...

Григор Димитров се вманиачи на тема хигиена

Григор Димитров започна да води блог на официалния сайт на АТР. В него той разказа за живота си по време на пандемията от коронавирус в Кали...

Вкъщи с българските тенис звезди - Антъни Генов

Един от най-талантливите родни тенисисти Антъни Генов също се включи в кампанията на Българска федерация по тенис „Вкъщи с българските...

ITF и правителството на Унгария мислят за нови дати за Фед къп

Международната федерация по тенис (ITF) обсъжда с правителството на Унгария възможните нови дати за провеждането на финалите на "Фед къп", к...

Григор Димитров е в отлична физическа форма (видео)

Григор Димитров продължава да поддържа мускулатурата си в кондиция по време на пандемията от коронавирус, която засегна целия свят. Най-добр...

Стоичков успокои: Многото мина, малкото остава!

Христо Стоичков и Феликс Фернандес, мексикански бивш вратар, си побъбриха снощи в директен онлайн чат по Инстаграм, отворен за въпроси и ком...

Георги Иванов лекува травми в пандемията

Рекордьорът на България в тласкането на гюле Героги Иванов намери полза от коронавирус изолацията. 35-годишният ветеран ще лекува стара трав...