Водеща новина от Политика

Киберзаплахи по време на карантина

Пандемията ни затвори вкъщи. Децата не ходят на училище, а все повече хора работят дистанционно. Но използването на домашните Wi-Fi мрежи повишава рисковете за кибератаки и хората трябва да вдигнат нивото на защита, съветват експерти по киберсигурност.

Законът за киберсигурност въведе минимални изисквания и повечето фирми са взели мерки – имат администратори и файъруоли, за да могат да защитят информацията си, казва Мирослав Стефанов, председател на Българската асоциация по киберсигурност. Служителите на компаниите работят със същата информация, но в домашна мрежа, която не отговаря на тези изисквания, допълва той.

Основният проблем е, че при голяма част от доставчиците на интернет връзката може да се "прослушва" с прости инструменти. Допълнителен риск идва и от децата – те учат виртуално и играят, а игрите са един от най-големите източници на атаки – може да се кликне на линкове с обещания за награди и сигурността да бъде компрометирана чрез инсталиране на допълнителни приложения.

"Сега е периодът, в който не трябва да се инсталират каквито и да е инструменти, програми и допълнителен софтуер", съветва Мирослав Стефанов. В момента платформи за комуникация се използват все повече за видеоконферентна връзка и за учене. В този процес се обменят файлове, но винаги трябва да се гледа източникът, от който идва линкът, защото са направени фалшиви приложения, които водят потребителите към измамни сайтове.

Търсенето на информация за коронавируса в интернет също е свързано с рискове за сигурността. Само през последните 2 месеца бяха направени повече от 6 хил. сайта, в чието име се съдържа coronavirus, но в тях е вграден зловреден код – докато сте в сайта, могат да ви бъдат откраднати паролите или на компютъра да ви се инсталира софтуер, показват наблюденията на Българската асоциация по киберсигурност.

Фишинг атаките също зачестяват, а измамниците се представят като представители на различни здравни или банкови институции. В съобщенията най-често се съдържа информация за предпазване и терапия при Covid-19, но се искат и лични данни за достъп до банкова информация и други. Ако ползвате електронно банкиране, можете да активирате възможността да бъдете уведомяван, когато някой влезе във вашия профил. Ако не сте вие, веднага можете да съобщите и профилът ви да бъде блокиран.

"Не кликвайте върху линкове от недостоверни източници и дори не отваряйте непоискани имейли", съветва Мирослав Стефанов. При имейлите винаги трябва да проверите домейна – името след знака @, и да проверите дали то е на източника, за който се представя. Много често измамниците използват почти реални имена – на фирма, банка или организация, но вътре добавят други знаци или цифри.

Експертът съветва при работа със служебна информация да се използва връзка с интернет през кабел, а не през безжичната мрежа. Добра мярка е и да се сменят паролите, защото при повечето хора те са генерични – ЕГН или части от него, имена на хора и домашни любимци и други лесни за запомняне комбинации. Препоръчително е и да чистят "бисквитките" редовно, както и да обновяват до последните версии браузърите и операционната си система.

Когато се използва фирмена поща или база данни, след приключване потребителите трябва да излизат задължително през "Изход" (Exit, Log Out, Sign Out).

Членовете на асоциацията по киберсигурност предоставят на големи фирми за безплатно ползване софтуер, който осигурява безопасност на интернет връзката вкъщи.

"Сега е идеално време хората да се самообучат за опасностите във виртуалната среда", казва Мирослав Стефанов. "Както във физическата среда носим маски, ръкавици и други предпазни средства, за да не се заразим от вируси, по същия начин във виртуална среда трябва да използваме съответните предпазни мерки", допълва той.

Текстът е публикуван в брой 12/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите от петък в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.


Повече новини прочетете в

Новини от Политика

quot;Демократична Българияquot; иска оставката на Стоян Мавродиев и ми...

Оставка на борда на Българската банка за развитие и на отговорните министри заради „корупционна операция“ за 75 млн. лв. поиска...

Япония дарява на България лекарство което дава ефект при пациенти с ко...

Япония планира да даде безплатно на 20 страни, сред които и България, противогрипното лекарство Авиган (Avigan), известно още като Фавипирав...

Уебинар търси отговори на трудните въпроси за последиците от пандемият...

Как ще изглежда света след края на глобалната криза с разпространението на Covid-19? Какви са предизвикателствата и перспективите през малки...

Airbnb набра $1 млрд. в брой

Airbnb е набрала $1 милиард долара ново финансиране, за да може да компенсира вредите от пандемията от коронавирус, разчитайки на повече пар...

Colliers: Близо половината наематели в моловете са спрели да плащат на...

48% от наемателите в молове и ритейл паркове са преустановили плащането на наеми, режийни разходи и на контрагенти. 51% са пуснали служители...

Paysafe направи платформата Skrill безплатна за малки и средни предпри...

Skrill, водеща платформа за специализирани плащания на Paysafe, предлага своя портфейл и услугата Quick Checkout безплатно за малк...

Радев: Дарението има смисъл когато е навреме и далеч от камерите

Президентът Румен Радев също се включи в разразилата се дискусия относно заплатите на хората от властта. След като вчера депутатите дълго сп...

Как пандемията ще се отрази на търговската сделка между Великобритания...

Великобритания окончателно напусна Европейския съюз на 31 януари, но е в преходен период и има краен срок до края на 2020 г., за да приеме с...