Водеща новина от Политика

Епидемия от антиваксери

"На тримесечна възраст синът ми беше ваксиниран срещу детски паралич – задължителна имунизация. Вследствие на това получи фебрилни гърчове и му беше поставена диагноза епилепсия в детско неврологично отделение. Заради едната ваксина той е с мозъчни увреждания... В отделението, в което лежахме, имаше още деца, получили неврологични проблеми, но това се крие. От здрави деца правят инвалиди, това е чудовищно!", пише Вера Андреева във Фейсбук групата "Ваксини и профилактиката – информиран избор", в която членуват 34 000 потребители.

Андреева не уточнява града и болницата, за които говори, но затова пък историята й звучи зловещо. Такива са и останалите десетки споделени истории, които освен във Фейсбук са публикувани и на сайта vacsinite.com, в който подробно се обяснява на българските родители какъв е законният начин да откажат ваксинация. Дават се съвети как семейства, които не искат да имунизират децата си, да се организират в групи, за да си ги гледат, защото по българското законодателство неваксинирани деца не могат да бъдат приети в детски градини.


Целта на тази общност е ваксините да станат пожелателни, а не задължителни, с промяна в Закона за здравето. Миналата година родители организираха протест с такива искания. „Прави впечатление, че родителите, които отказват децата им да бъдат ваксинирани, са с добър социален статус и са интелигентни. Те четат статии в интернет и се плашат от това, което там пише за страничните ефекти от ваксините, които са голямо изключение, а не правило“, коментира пред „Икономист“ Гергана Николова, педиатър и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз. Според нейната практика българският вариант на антиваксерското движение изглежда така: майка е ваксинирала едното си дете от морбили без проблеми, но за другото вече е прочела, че ваксината е вредна, и е на път да се откаже. След много убеждения ваксината е поставена, а разплаканата жена е завела ваксинираното си дете на психолог, за да го изследват за аутизъм и да се успокои, че не е „лепнало“ тази болест. Според Николова статиите за вредата от ваксините са красноречив пример за фалшиви новини с опасни последици.

За опасността от отказа от ваксини предупреждава и Световната здравна организация (СЗО). За 2019 г. отказът от ваксинация е поставен сред глобалните опасности за човешкото здраве, редом с глобалното затопляне, грипа, антибиотичната резистентност и епидемиите.

Ваксинациите предотвратяват 2 – 3 милиона смъртни случая годишно, а допълнителни 1,5 милиона могат да бъдат избегнати, ако глобалният обхват на ваксинациите се подобри. Благодарение на движението на антиваксерите има увеличение от 30% на болестта морбили в световен мащаб, и то в страни, където тя е била ликвидирана. „Не правим изключение от световните тенденции и у нас се наблюдава движение срещу ваксините, което за щастие не е така масово, както в останалите балкански страни, където случаите на заболелите от морбили са хиляди, а има и смъртни случаи на деца“, коментира пред „Икономист“ главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Страхове и шарка партита
В сайта vacsinite.com има подробна информация за страничните ефекти от ваксините. Според авторите в този сайт е по-полезно родителите да организират „шарка парти“ за децата си, на което те взаимно да се заразяват, да преболедуват по естествен път болестта и така да си създадат имунитет. В друг сайт - bgmama, където се водят горещи дискусии против ваксините, се споделя опит за такива партита. „Това си е масова практика – много майки водят децата си при други болни с цел да се изкара по-рано варицелата. Моите сега бяха и двамата болни, едни приятели искаха да си водят момченцето вкъщи“, обяснява мама с потребителско име Етиа.

 


Под особен прицел на антиваксерите е имунизацията срещу туберкулоза (БЦЖ), известна още като манту. В специална статия се твърди, че ефектът от нея е едва 50% и че единствено в България тя се поставя пет пъти, докато в останалите страни се поставяла само 1 път. Страничните ефекти от тази ваксина според информация в сайта са витилиго, псориазис и други кожни проблеми. С особено голямо внимание се ползва алуминият, който се съдържа във ваксините и който според публикациите в този сайт не може да бъде изведен от човешкия организъм и го трови. На алуминия във ваксините се приписва заболяването хроничен миофасцит, което се изразява в болки в гърба и шията. С него се свързват и много автоимунни и неврологични болести като алцхаймер, макрофаген миофасцит и аутизъм.

"Всъщност алуминия, който се съдържа в кърмата, е в много по-големи количества от алуминиева във ваксините, но това не означава, че трябва да забраним на майките да кърмят“, коментира д-р Николова. Под сериозен въпрос е поставена и ваксината срещу хепатит Б, която пак според публикация в сайта е довела във Франция до увеличаване случаите на множествена склероза, когато започнала да се прилага на възрастни. В сайта, в който няма нито едно име за контакт, тече и подписка против ваксината срещу варицела, която ще стане задължителна у нас от 2020 г. Досега под нея са се подписали 4000 родители.

Тези сайтове и Фейсбук групи дават и подробни инструкции как да се отстояват „правата“ срещу ваксинация. Сред съветите е дори ако се стигне до акт за административно нарушение, издаден от районна здравна инспекция, той да бъде платен, защото глобата е ниска – от 50 до 200 лв., но детето "да се спаси" от ваксина.

Десетки хиляди болни на Балканите
"В последните една-две години антиваксиналните движения на Балканите се засилиха. В Румъния, Сърбия, Гърция заразените деца от морбили са десетки хиляди, има и близо 30 починали. В Македония, Хърватска и Босна и Херцеговина тези движения са по-активни, отколкото у нас и това доведе там до голям брой неимунизирани деца“, казва Ангел Кунчев. В България за миналата година болните деца от морбили са били 68, а за тази година са 13. „Засега изглеждаме добре на този балкански фон, но това не може да ни успокоява, защото доста хора, които търсят информация за ваксините, попадат на непълни и лъжливи данни, което ги води до решението да отлагат ваксините или да ги отказват“, добавя експертът. И дава за пример особено актуалната напоследък фалшива новина, според която аутизъм се предизвиква от ваксината срещу морбили – тя тръгва от една публикация преди доста години в научно списание, в което английски лекар е изказал съмнение, че може да има такава връзка. Впоследствие това предположение е опровергано на базата на многобройни и сериозни изследвания, но от тях никой не се интересува – истерията вече е тръгнала.

Според Кунчев изходът е един – да се правят постоянни разяснителни кампании не само в Европейските дни на имунизациите, които са през април, но и през цялата година. Миналата година той обиколил почти половин България за срещи с майки и все го питали за страничните ефекти. Отговарял, че при всяко лекарство има такива ефекти, въпросът е с каква честота се проявяват те. При полиомиелитната ваксина например на 2 млн. деца при едно се наблюдава по-сериозна реакция, която обаче не заплашва живота. А ако не се направи тази ваксина, ще има стотици починали деца.

Според стандарта на СЗО, за да се избегне епидемичен взрив, 95% от всички граждани трябва да са ваксинирани. У нас, по данни на здравното министерство, се правят имунизации срещу 11 болести и процентът на ваксинираните при всички тях е различен. При бебетата той е 99%, защото ражданията вкъщи все още са изключение. Делът на обхванатите от реимунизациите деца обаче пада до 85% при по-големите.

Текстът е публикуван в брой 5/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.


Повече новини прочетете в

Новини от Политика

quot;Демократична Българияquot; иска оставката на Стоян Мавродиев и ми...

Оставка на борда на Българската банка за развитие и на отговорните министри заради „корупционна операция“ за 75 млн. лв. поиска...

Япония дарява на България лекарство което дава ефект при пациенти с ко...

Япония планира да даде безплатно на 20 страни, сред които и България, противогрипното лекарство Авиган (Avigan), известно още като Фавипирав...

Уебинар търси отговори на трудните въпроси за последиците от пандемият...

Как ще изглежда света след края на глобалната криза с разпространението на Covid-19? Какви са предизвикателствата и перспективите през малки...

Airbnb набра $1 млрд. в брой

Airbnb е набрала $1 милиард долара ново финансиране, за да може да компенсира вредите от пандемията от коронавирус, разчитайки на повече пар...

Colliers: Близо половината наематели в моловете са спрели да плащат на...

48% от наемателите в молове и ритейл паркове са преустановили плащането на наеми, режийни разходи и на контрагенти. 51% са пуснали служители...

Paysafe направи платформата Skrill безплатна за малки и средни предпри...

Skrill, водеща платформа за специализирани плащания на Paysafe, предлага своя портфейл и услугата Quick Checkout безплатно за малк...

Радев: Дарението има смисъл когато е навреме и далеч от камерите

Президентът Румен Радев също се включи в разразилата се дискусия относно заплатите на хората от властта. След като вчера депутатите дълго сп...

Как пандемията ще се отрази на търговската сделка между Великобритания...

Великобритания окончателно напусна Европейския съюз на 31 януари, но е в преходен период и има краен срок до края на 2020 г., за да приеме с...