Водеща новина от Спорт

Арбитражът отмени наказанието на Калпакчиев, остави глоби за него и Балкан

Арбитражната комисия към БФБ отмени наказанието на дежурния делегат Румен Калпакчиев, който бе лишен от длъжностни права за два месеца след инцидентите по време на двубоя между Балкан и Лeвски Лукойл от турнира за Купата на България на 16 януари в „Арена Ботевград“.

 

Арбитражът разгледа две жалби срещу решенията от Протокол №3 на Дисциплинарната комисия към БФБаскетбол за инцидентите.

 

Дежурният делегат го отнесе най-много след инцидентите в Ботевград, глоби за отборите

БФБ разпространи целия текст на протокола на Дисциплинарната комисия за мача Балкан – Левски Лукойл

 

Ето и решенията:

 

След като се запознаха с всички предоставени от обжалващите материали, както и с материалите, разгледани от ДК и протокола и преписката от заседанието, членовете на АК решиха да отменят двумесечното наказание „Лишаване от длъжностни права“ за срок от два месеца на Румен Калпакчиев. АК обаче потвърди наложената от ДК на комисаря на срещата глоба в размер на таксата / възнаграждението/ за среща № 7, четвъртфинал за EFBET Купа на България между отборите на БК „Балкан“ и БК „Левски - Лукойл“, проведена па 16.01.2019 г.

 

АК при БФБ счита, че в Доклада на дежурния представител и в рапорта за инциденти са отразени факти от обективната действителност, които дежурният представител е възприел непосредствено, като констатираните и отразени от него обстоятелства които като цяло кореспондират на посочените данни в писмото ОДМВР – София.

 

На срещата са присъствали 10 охранители от частна фирма „СОТ 161“ и 15 стюарди, назначени от отбора домакин, което представлява общ брой около 25 длъжностни лица, ангажирани с опазването на реда в залата и нормалното протичане на срещата – като тези факти са посочени и в доклада на дежурния представител и в писмото на ОДМВР.

 

От предоставената справка от НБЛ е видно, че обичайният брой на охранители и стюарди в повечето срещи от НБЛ - не надвишава 10 души – обикновено около 5-6 души. С оглед на създалото се напрежение обаче между привържениците на двата отбора от предишни срещи, за посочената среща, проведена на 16.01.2019 г., се установява ангажирането на два пъти повече охранители, а именно около 25 души.

 

От друга страна изложеното в доклада и рапорта за инциденти не отговоря изцяло на принципа на обективност, тъй като в тях се съдържат констатации, в които се взема страна на единия от клубовете – „без никаква причина до момента публиката на Левски“ ; „около 120 човека нападнаха охранявана от полиция и жандармерия“.

 

Видно от представени на АК видеоматериали, включително и от камера, която през цялото време снима агитката на Левски – не може да се направи извода, кой кого провокира, а също така се вижда, че около не-повече от 15-20 човека от агитката на Левски тръгват, през буферната зона, която към този момент почти е неохраняема и необезопасена /виждат се само двама охранители в горния край, но няма никакви полицаи/. Дежурният представител би следвало да е по-внимателен, точен и обективен в констатациите си.

 

По отношение на искането за присъждане на разноски - Правилника за работата на АК не предвижда възможността за присъждане на разноски от страна на АК“, пише в решението на АК.

 

Арбитражната комисия потвърди изцяло Решение от 22.01.2019 г. на Дисциплинарната комисия към БФ Баскетбол, обективирано в Протокол № 3 за сезон 2018 - 2019 г., с което на основание чл.37 т. във връзка с чл.36 от ДАП., на „БК Балкан“ е наложена с имуществена санкция в размер на 2500 лева във връзка със допуснато нарушаване на обществения ред по време на Среща № 7, четвъртфинал за Купа на България между отборите на БК „Балкан“ и БК „Левски - Лукойл“, проведена на 16.01.2019 г.

 

„Вярно е, че „БК Балкан“ не е длъжен да сключи договор за охрана с МВР, но също така е вярно че съгласно чл. 36. от ДАП на НБЛ за нормалното провеждане на всяка среща по баскетбол при спазване на изискванията и установения ред преди, по време и след провеждането й – цялостната отговорност носи баскетболният клуб – домакин /“БК Балкан“ в настоящия случай/, при изпълнение на изискванията на Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия.

 

Независимо обаче от това, с кого е сключен договора за охрана на спортната среща, организаторът носи пълната отговорност за опазването на реда по време на провеждането й, включително носи отговорност за своя избор на охранители и действията им.

 

В Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия са предвидени задължения на спортния клуб по определянето на дадени срещи като такива с с висок риск от нарушаване на обществения ред, както и по предприемането на действия за настаняване на организираните привърженици на различни отбори в отделни сектори или блокове, като между тях се оставят свободни буферни зони, разделени с огради /чл.12, ал.2 от ЗООРПСМ/.

 

Видно от представените на АК видеоматериали, включително и записите от камера, която през цялото време снима агитката на Левски ясно се вижда, че след като се свири край на полувремето и започва почивката агитката на Левски не извършва агресивни действия.

 

В този момент обаче, стюардите вместо да се концентрират и да пазят буферната зона – част от тези, които се намират между двете агитки се махат - един се изтегля, друг слиза надолу, а двама се намират в горния край на буферната зона,  като по този начин буферната зона към този момент остава почти изцяло неохраняема и необезопасена, и няма никакви полицаи/.

 

От изгледаните видеозаписи също така не може да се направи извода, кой започва провокациите. Видно е, че се разменят реплики и от двете страни, както и че от двете страни се хвърлят предмети“, се казва в решението на АК.


Повече новини прочетете в

Новини от Спорт

МОК обяви новите дати за квалификациите за Токио 2021

Международният олимпийски комитет оповести обновените срокове за приключване на квалификационния период за спортистите на Олимпийските игра...

Халеп зарадва феновете си с добра новина

Симона Халеп е възстановена от контузията на петата, която получи през февруари и вече не изпитва никаква болка. На 22 февруари румънката сп...

Вкъщи с българските тенис звезди - Антъни Генов

Един от най-талантливите родни тенисисти Антъни Генов също се включи в кампанията на Българска федерация по тенис „Вкъщи с българските...

Григор Димитров се вманиачи на тема хигиена

Григор Димитров започна да води блог на официалния сайт на АТР. В него той разказа за живота си по време на пандемията от коронавирус в Кали...

Григор Димитров е в отлична физическа форма (видео)

Григор Димитров продължава да поддържа мускулатурата си в кондиция по време на пандемията от коронавирус, която засегна целия свят. Най-добр...

ITF и правителството на Унгария мислят за нови дати за Фед къп

Международната федерация по тенис (ITF) обсъжда с правителството на Унгария възможните нови дати за провеждането на финалите на "Фед къп", к...

Стоичков успокои: Многото мина, малкото остава!

Христо Стоичков и Феликс Фернандес, мексикански бивш вратар, си побъбриха снощи в директен онлайн чат по Инстаграм, отворен за въпроси и ком...

Георги Иванов лекува травми в пандемията

Рекордьорът на България в тласкането на гюле Героги Иванов намери полза от коронавирус изолацията. 35-годишният ветеран ще лекува стара трав...